fredag 24. august 2007

Mordersneglens paradis

Jeg er den heldige eier av en Norlett gressklipper fra forrige århundre. Mamma arvet den etter sin tante og nå er den min.
Egentlig er den ganske ok - Briggs and stratton motor, kanskje de beste på gressklippermotorer. Men selvdriften er gåen og da blir det ekstra trim. Etter også å ha fått rydda hagen for småtrær og busker ser den nå ganske stor ut. Og vi er ikke alene. Iberia-skogssneglen, eller mordersneglen som den også kalles ser ut til å trives.

Dette vesenet som spiser det meste og som nesten ingen andre dyr vil ha. Ikke nok med det - den er i tillegg tvekjønnet og kan reprodusere bare med hjelp av seg selv. Videre voldtar den vår gamle svarte skogsnegl og lager nye hybrider som enten er mer sårbare eller supersegler som overlever det meste (de lærde strides her). De skiller også ut så mye slim når noen angriper at ingen dyr vil spise dem.

Det er muligens en fiende - parkløperen! En svart bille som spiser mordersneglens småbarn! Den er mest aktiv på vår og høst når sneglen får sitt avkom - men må spise de mens de er små. Derfor - billene er din venn (det er også edderkopper - men det er en annen diskusjon). Har funnet to i hagen og håper de trives...

Mer om vår venn: http://www.tb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070508/NYHETER/105080327/1094/FORSIDE

Uansett - hagen er ryddet og kledningen på plass. Vi venter bare på nye vinduer som er forsinket pga flommen...

Ingen kommentarer: